Het is 2021 en we kunnen met succes een raket in de ruimte lanceren, maar we kunnen de verspreiding van verkeerde informatie op het internet niet stoppen.
Zelfs in marketing zijn er dingen die we hebben gehoord (en misschien zelfs herhaald) die kwalificeren als verkeerde informatie – klompjes die we destijds als goud aannamen om onze SEO-strategieën te sturen omdat iedereen hetzelfde dacht.
Misschien was het ooit waar.
Misschien was het nooit waar.
Misschien is het waar… maar niet op de manier die jij denkt.
En ondanks het feit dat SEO een meer data-gedreven veld is geworden dan ooit tevoren, blijven veel domme overtuigingen nog steeds bestaan.
Laten we er een paar ontkrachten.
Hier is een snelle opsomming van de vijf grootste misvattingen over SEO die ik het afgelopen jaar heb zien spuien, en waarom ze gewoon niet waar zijn.
Misvatting #1: Sociale Signalen Beïnvloeden Ranking
Of sociale signalen al dan niet een impact hebben op SEO is al zeker de laatste tien jaar een veelbesproken onderwerp.
Het is logisch dat hoe meer volgers je hebt, en hoe meer verkeer je via sociale media naar je site leidt… en dus hoe beter je scoort in de zoekresultaten.
Toch?
John Mueller heeft al in 2015 gezegd dat sociale signalen geen directe invloed hebben op je ranking.
Dit komt omdat volgers kunnen worden gekocht. Likes en comments zijn vanity metrics. Inhoud die gemakkelijk te delen is, zal worden gedeeld.
Wanneer heeft sociale media invloed op de zichtbaarheid van je merk in de zoekmachines?
Wanneer:
- Afzonderlijke berichten of stukjes inhoud worden alleen weergegeven in zoekresultaten omdat ze organisch scoren op uw merknaam of trefwoorden.
- Google herkent dat een stuk inhoud op Twitter of Pinterest relevant is voor zoekresultaten en neemt het op in de index.
Misvatting #2: SEO is dood
Van Steve Ballmer’s voorspelling dat de iPhone zou floppen tot een opiniestuk in de New York Times waarin werd beweerd dat laptops nooit aan populariteit zouden winnen, zijn er in de loop der jaren heel wat slechte voorspellingen gedaan.
Een daarvan was dat SEO een uitstervende rage was en dat websites er geen aandacht aan moesten besteden.
Het idee dat SEO dood is, bestaat al sinds het begin van de jaren 2010, meestal aangegrepen door internet agitatoren die probeerden een nieuwe kijk te krijgen op veel van de waanzin binnen de industrie in die tijd.
En als je je het Wilde Westen herinnert dat SEO toen was, begrijp je misschien waarom sommige mensen geloofden dat het onmogelijk kon blijven bestaan.
Ze hadden voor de helft gelijk.
SEO is niet dood, maar…
- De SEO content goudkoorts is al lang voorbij. Content mills – die enkel en alleen bestaan om zoveel mogelijk content te produceren, ongeacht de kwaliteit – spelen een verloren spelletje.
- Het produceren van SEO-gerichte content is een achterhaalde strategie. Artikelen die geschreven zijn voor zoekmachine crawlers en volgepropt zijn met keywords leveren geen punten meer op. (Sterker nog, het zal eerder schade opleveren.)
Maar SEO zal dood zijn wanneer Google dood is, en de 6 miljard zoekopdrachten die elke dag plaatsvinden, zeggen dat dit niet het geval is.
Misvatting #3: Duplicate content heeft een negatieve invloed op je positie
In 2011 begon Google de Panda-update uit te rollen om alle dunne inhoud van lage kwaliteit die de SERP’s had verstikt, op te ruimen.
Het betekende het einde van de goudkoorts aan SEO-inhoud en het begin van een nieuw tijdperk – een tijdperk dat werd gedomineerd door deskundige inhoud die werd gepubliceerd door gezaghebbende auteurs en betrouwbare bronnen.
Klinkt goed, toch?
Op een gegeven moment begon er echter verkeerde informatie te circuleren over wat kwaliteit voor Google betekent. Een van die SEO-mythes was dat we nooit, maar dan ook nooit dubbele inhoud op onze sites mochten plaatsen, anders zouden we worden bestraft.
Dat is niet waar.
Volgens Google’s John Mueller is het normaal dat sites een bepaald niveau van duplicate content hebben. Wanneer meerdere pagina’s met (bijna) dezelfde informatie terugkomen van een site, laat Google ze gewoon niet zien. Gebruikers zullen dit in plaats daarvan zien:
Dat kan een slechte zaak zijn in de zin dat uw inhoud niet voor oogbollen terechtkomt, maar alleen als die weggelaten resultaten bedoeld zijn om uniek te zijn.
Als je een uniek resultaat wilt, moet je unieke inhoud hebben. Anders hoef je je geen zorgen te maken als die landingspagina’s allemaal op elkaar lijken of als je een paar blogberichten over hetzelfde onderwerp hebt.
Misvatting #4: inhoud is koning
Sinds Bill Gates de uitdrukking in 1996 bedacht, hebben we ons vastgebeten in het idee dat content koning is omdat het de zichtbaarheid online bepaalt.
Ja, het hebben van goede content is belangrijk.
Ja, het aanbieden van geweldige inhoud wint oogbollen en conversies.
Je moet de best mogelijke inhoud maken die je kunt. Maar zeggen dat content koning is, is ongeveer net zo accuraat als een bedrijf dat zegt dat zijn winkelsigning het belangrijkste is in zijn hele strategie.
Het is belangrijk, maar het mist het punt.
In de jaren 2020 is content niet koning.
Uw publiek is koning, en uw inhoud moet hen dienen.
Misvatting #5: Trefwoord onderzoek doet er niet toe
Wat is het nut van het optimaliseren voor een zoekwoord als je organisch zal rangschikken voor honderden?
Zeker, de nadruk in SEO is verschoven van keyword stuffing en rare, SEO-beladen koppen. We schuiven geen woorden meer in zinnen of zinnen in alinea’s alleen om onze zoekwoord dichtheid te krijgen. Maar als je denkt dat zoekwoord onderzoek er niet meer toe doet, doe je jezelf een slechte dienst.
Trefwoord onderzoek helpt je:
- Begrijp wat uw gebruikers eigenlijk intypen in Google. U kunt optimaliseren voor alle zoekwoorden die u wilt, maar als ze niet zijn waar uw publiek naar toe gaat, zult u niet naar boven komen in hun zoekopdrachten.
- Bepaal of de zoekwoorden die u gebruikt geschikt zijn voor de zoekintentie. Google let op mensen die onjuiste zoekwoorden gebruiken en bestraft ze dienovereenkomstig.
- Identificeer lage-concurrentie mogelijkheden om goed te ranken en op het pad van uw publiek. Waarom concurreren voor waardevolle short-tail zoekwoorden als u long-tail zoekwoorden kunt pakken die uw concurrenten hebben gemist?
Stop met het geloven van SEO misvattingen en focus op het bouwen van een geweldig merk
Van bijgeloof over keyword density tot ideeën over de ware rol van content, er zijn veel SEO misvattingen die er zijn.
Sommige waren vroeger waar, maar zijn dat nu niet meer, gezien de manier waarop de sector zich heeft ontwikkeld. Een paar waren nooit waar – ze klonken gewoon goed, dus geloofden we ze.
Succes boeken met SEO gaat niet over het kopen in populaire samenzweringstheorieën of mythes die je via de wijnstok hebt gehoord. Het gaat niet om het inspringen op een modegril.
Het gaat over het bouwen van een geweldig merk op een fundament van geweldige inhoud en doordachte zoekwoorden.
Nu je de waarheid in pacht hebt, kun je verder gaan en de waarde creëren waar gebruikers naar op zoek zijn.