DuckDuckGo klaagt Google aan over zijn nieuwe privacylabels op iOS, die onthullen hoeveel gegevens het bedrijf van iPhone-gebruikers verzamelt.
Zowel de hoofdapp van Google als de Chrome-browserapp zijn bijgewerkt voor iOS.
Zoals Apple nu eist, voorziet Google elke app van privacylabels waarin staat welke gegevens ze van gebruikers verzamelen en waarvoor de gegevens worden gebruikt.
De lange lijst van gegevens die Google verzamelt van gebruikers van iOS-apps is het onderwerp van DuckDuckGo’s nieuwste aanval op de zoekgigant.
DuckDuckGo publiceert het volgende bericht via haar social media kanalen:
After months of stalling, Google finally revealed how much personal data they collect in Chrome and the Google app. No wonder they wanted to hide it.
— DuckDuckGo (@DuckDuckGo) March 15, 2021
⁰
Spying on users has nothing to do with building a great web browser or search engine. We would know (our app is both in one). pic.twitter.com/lJBbLTjMuu
Het maandenlange oponthoud waar DuckDuckGo de aandacht op vestigt, verwijst naar de tijd die Google nodig had om deze apps bij te werken.
De hoofdapp van Google en de Chrome-app zijn niet meer bijgewerkt sinds Apple in december privacylabels verplicht stelde.
Maanden zonder update is ongebruikelijk voor een Google-app, wat heeft geleid tot speculaties dat Google niet zo blij was met de nieuwe regels van Apple.
Zolang Google’s apps niet werden geüpdatet waren ze niet verplicht om privacy labels te hebben.
DuckDuckGo suggereert dat Google informatie voor mensen wilde verbergen, door te insinueren dat de hoeveelheid data die wordt verzameld gelijk staat aan het “bespioneren” van gebruikers.
Nu de belangrijkste app van Google eindelijk is bijgewerkt, is het privacylabel voor iedereen zichtbaar.
Privacylabels zijn een nieuwe transparantiemaatregel die Apple heeft ingevoerd en die ontwikkelaars verplicht zelf te rapporteren over de informatie die zij verzamelen van mensen die hun apps downloaden.
De labels worden in de iOS App Store weergegeven op downloadpagina’s van apps.
Het idee achter privacylabels is om gebruikers in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen over de gegevens die ze aan bedrijven overhandigen wanneer ze een app installeren.
Ter vergelijking is hier het privacylabel van DuckDuckGo:
De agressieve opmerkingen van DuckDuckGo tegen Google maken al lang deel uit van de strategie van het bedrijf om zijn merk meer bekendheid te geven.
Op het moment dat ik de tweet van DuckDuckGo zag, werd hij gepromoot als een advertentie, waardoor hij een aanzienlijke hoeveelheid engagement genereerde.
De privacy-gerichte zoekmachine gaat tot het uiterste om zijn boodschap uit te dragen – maar krijgt het de respons waar het op hoopt?
Scrollend door de reacties op DuckDuckGo’s tweet lijkt het erop dat velen zich niet storen aan de hoeveelheid gegevens die Google verzamelt. Sommigen zeggen zelfs dat het een goede zaak is omdat het leidt tot betere zoekresultaten:
After months of stalling, Google finally revealed how much personal data they collect in Chrome and the Google app. No wonder they wanted to hide it.
— DuckDuckGo (@DuckDuckGo) March 15, 2021
⁰
Spying on users has nothing to do with building a great web browser or search engine. We would know (our app is both in one). pic.twitter.com/lJBbLTjMuu
De recente groei van DuckDuckGo suggereert echter dat er een publiek is dat ontvankelijk is voor de boodschap van het bedrijf en dat een privé alternatief op prijs stelt.
DuckDuckGo bereikte eerder dit jaar een recordaantal zoekopdrachten en werd de tweede grootste zoekmachine op mobiel in de VS. De aanhoudende groei gedurende het jaar tot nu toe geeft aan dat het momentum niet afneemt.
De timing van deze aanval komt op een interessant moment. Google kwam vorige week in het nieuws nadat een collectieve rechtszaak van 5 miljard dollar was aangespannen tegen het bedrijf voor zijn gegevensverzamelingspraktijken in Chrome.
Het lijkt erop dat Google deze dagen niet aan kritiek kan ontsnappen. Maar zal het een meetbare impact hebben op hoeveel mensen zijn diensten gebruiken?