Google heeft een Advanced SEO Help pagina gepubliceerd over het gebruik van Google zoekoperatoren om een website te debuggen.
Google zoekoperator zoekresultaten zijn niet gebonden aan Google’s reguliere ranking algoritme en de gebruikte index is beperkt en niet up to date.
Maar zelfs met deze beperkingen bieden de zoekoperatoren nuttige informatie die kan worden gebruikt voor zoekmachine optimalisatie gerelateerde doeleinden
Ze zijn niet nuttig om te proberen meer te leren over Google’s algoritme. Maar de zoek operatoren zijn zeer nuttig om meer te leren over een website.
De nieuwe documentatie bevat een verklaring over de beperkingen van de gegevens:
“Omdat zoekoperatoren gebonden zijn aan indexerings- en opvraaglimieten, is de URL Inspection tool in Search Console betrouwbaarder voor debugging-doeleinden.”
Zoekoperatoren kunnen echter wel worden gebruikt om interessante informatie over een site te ontdekken.
De nieuwe documentatie behandelt de volgende zoekoperatoren:
- site:
- cache:
- gerelateerd:
- src:
- afbeeldingsgrootte:
site: Zoekmachine
The site search operator shows a sample of the pages in Google. It’s not all the pages, as Google’s caveat makes clear when it stated that the search operators “are bound by indexing and retrieval limits.”
Site Search does not use Google’s regular ranking algorithm and only shows a SAMPLE of pages that are indexed.
There’s always been a random quality to all search operators and that make them unreliable in terms of completeness and especially for trying to find out ranking or algorithm related factors.
This has been true for all of the search operators.
I use site: search as a quick and dirty way to find pages with specific keywords in them but I do that with the understanding that there are pages that might be missing.
For example, I had an issue with Users Generated Content where members on Apple devices were cutting and pasting non-UTF letter characters into the web page, resulting in symbols instead of letters.
Using a site: search operator I was able to find many of them and have the site software rewrite the symbols back into letters sitewide.
Google’s nieuwe ondersteuningspagina zegt:
“Zoek zoekresultaten van een bepaald domein, URL, of URL prefix. Bijvoorbeeld:
cache: Zoek operator
De cache: zoekoperator toont je Google’s cache van een webpagina, een kopie van hoe de pagina eruit zag toen Googlebot hem voor het laatst crawlede.
De cache is een goede manier om te achterhalen of een site gehackt is en andere inhoud aan Google toont (cloaking).
Google’s ondersteuningspagina voor de cache zoekmachine heeft een waarschuwing:
“De eigenlijke cache-versie kan er in bepaalde gevallen onvolledig of zelfs leeg uitzien.
Dit kan komen doordat JavaScript-bewerkingen op uw pagina die verantwoordelijk zijn voor het maken van de eigenlijke lay-out van de pagina werden geblokkeerd door het same-origin beleid van uw browser.
Dit is normaal en niet iets dat verholpen hoeft te worden. Om te zien of een JavaScript-bewerking door de browser is geblokkeerd, zoekt u naar fouten in de ontwikkelaarsconsole van uw browser.”
verwant: Zoekoperator
De related: search operator is een leuke. Het vertelt u welke andere sites Google identificeert als gerelateerd aan de site waarnaar wordt gezocht.
De related: search operator kan nuttig zijn om u te vertellen of er iets mis is met de relevantie van de inhoud als Google wild niet-gerelateerde sites als gerelateerd laat zien.
Google heeft ook een caveat over deze zoekoperator:
“Het ontbreken van uw URL’s die worden weergegeven voor gerelateerde: zoekopdrachten is geen indicator voor de kwaliteit van uw pagina’s, noch een ander zoeksignaal.
De verwantschap van URL’s wordt over het algemeen alleen berekend voor de meest populaire URL’s op het internet.
Bovendien worden de gegevens waarop de gerelateerde: zoekoperator is gebaseerd niet realtime ververst, dus het is mogelijk dat recente populaire URL’s niet worden weergegeven in de resultaten voor de gerelateerde: zoekoperator.
De “related: search”-operator is geen goed instrument voor het debuggen van specifieke URL’s.”
src: De hotlink zoeker
De src: zoekoperator vindt pagina’s die hotlinken naar een afbeelding.
Dit is het voorbeeld dat Google’s src: zoekoperator ondersteuningspagina gebruikt:
src:https://example.com/media/carrot.jpg
afbeeldingsgrootte:
De imagesize: zoekoperator vindt afbeeldingen met een specifieke grootte en wordt meestal gebruikt met een site: zoekoperator.
De twee zoekoperatoren voor afbeeldingen hebben ook beperkingen.
Het voorbehoud van Google is vergelijkbaar met eerdere waarschuwingen:
“Omdat zoekoperatoren voor afbeeldingen gebonden zijn aan indexerings- en opvraaglimieten, ziet u mogelijk niet alle resultaten die kunnen verschijnen voor een standaardzoekvraag.”
Google-zoekoperatoren gebruiken
Google’s zoekoperatoren hebben vele toepassingen, hoewel niet alle toepassingen op het eerste gezicht duidelijk zijn
Ik heb bijvoorbeeld nog nooit de zoekoperator imagesize: gebruikt, maar er kan een dag komen waarop ik wil weten of Google een afbeelding met specifieke afmetingen heeft gecrawld of geïndexeerd.