Google introduceert een nieuwe structured data markup eigenschap voor vacatures die prospects in staat stelt direct te solliciteren op de website van de werkgever.
Bovendien schrijft Google een nieuw beleid voor redactionele inhoud voor in een poging om gebruikers de inhoud van een vacature te laten begrijpen en gemakkelijk rechtstreeks of op een andere manier te laten solliciteren.
Laten we eerst eens kijken naar de nieuwe gestructureerde data-eigenschap.
Nieuwe directApply markup voor vacatures
Met de nieuwe directApply eigenschap kunnen werkgevers aangeven of er een optie is voor potentiële werknemers om te solliciteren naar een baan op hun website.
Google zegt dat deze markup geschikt is voor vacatures die voldoen aan een bepaalde set van gebruikersacties die nodig zijn om te solliciteren naar de baan. De gebruiker moet namelijk een korte en eenvoudige sollicitatieprocedure aangeboden krijgen.
Werkgevers bieden een “directe sollicitatie-ervaring”, zoals gedefinieerd door Google, als aan een van deze voorwaarden is voldaan:
- De gebruiker voltooit het sollicitatieproces op uw site.
- Zodra de gebruiker via Google op uw pagina terechtkomt, hoeft hij niet meer dan één keer op solliciteren te klikken en gebruikersinformatie in te vullen om de sollicitatieprocedure te voltooien.
Met andere woorden, als de vacature vereist dat sollicitanten een cv uploaden en vervolgens al diezelfde informatie opnieuw typen in een sollicitatieformulier, komt deze niet in aanmerking voor deze markup.
Site-eigenaren kunnen deze markering meteen gaan gebruiken, hoewel de zoekresultaten mogelijk nog niet direct worden beïnvloed, omdat Google deze informatie in zijn index gaat opnemen.
Nieuw inhoudsbeleid voor vacatures
Het nieuwe beleid van Google voor redactionele inhoud bevat richtlijnen voor belemmerende tekst en afbeeldingen, buitensporige en afleidende advertenties, of inhoud die geen waarde toevoegt aan de vacature.
Google vraagt dat vacatureteksten ook elementaire grammaticaregels volgen, zoals correct hoofdlettergebruik.
Op basis van onderzoeksresultaten geeft Google werkgevers de volgende tips om het vertrouwen van werkzoekenden te vergroten en mogelijk meer sollicitanten aan te trekken:
- Geen oplichting: Controleer of de vacatures geen scams of spams zijn. De vacatures moeten echte vacatures zijn.
- Verbeter de gebruikerservaring: Sites met een slechte gebruikerservaring vragen om gebruikersinformatie wanneer dat niet nodig is, hebben pagina’s van slechte kwaliteit, of hebben ingewikkelde sollicitatieprocessen.
- Verwijder verlopen vacatures: Laat een vacature niet open staan als deze geen nieuwe sollicitaties meer accepteert.
- Echte data: Maskeer oude vacatures niet als nieuwe vacatures en werk de DatePosted eigenschap niet bij als er geen wijziging in de vacature is geweest.
- Geen verkeerde of misleidende informatie: Dit omvat onjuist salaris, locatie, werktijden, type dienstverband, of andere functie specifieke details.
Het nieuwe beleid van Google inzake redactionele inhoud voor vacatures wordt van kracht op 1 oktober 2021.