Google heeft een nieuw helpdocument gepubliceerd waarin wordt uitgelegd hoe de verschillende HTTP-statuscodes van invloed zijn op hoe een site in de zoekresultaten verschijnt.
Een recente tweet suggereert dat Google’s Gary Illyes een hand had in het samenstellen van dit document.
Dit is de nieuwe gids die u kunt raadplegen wanneer u niet zeker weet hoe een bepaalde statuscode SEO beïnvloedt.
Laten we eens kijken naar wat er in de nieuwe gids van Google staat voor site-eigenaren en ontwikkelaars.
Veel hiervan is u misschien al bekend, maar het kan geen kwaad om uw kennis van statuscodes op te frissen met de meest recent beschikbare informatie.
Hoe HTTP-statuscodes Google Zoeken beïnvloeden
Het nieuwe document van Google behandelt de top 20 statuscodes die Googlebot op het web tegenkomt, en de meest prominente netwerk- en DNS-fouten.
HTTP-statuscodes worden gegenereerd door de server die een site host wanneer inhoud wordt opgevraagd door een browser of crawler.
Als een browser bijvoorbeeld inhoud opvraagt die niet langer op de server wordt gehost, wordt een 404 (niet gevonden) statuscode gegenereerd.
Het eerste cijfer van de statuscode geeft aan tot welke categorie de code behoort. Alle 2xx-codes verwijzen naar succesvolle crawling, alle 3xx-codes verwijzen naar redirects, enzovoort.
In plaats van alle 20 statuscodes te doorlopen, heb ik de belangrijkste punten voor elke categorie op een rijtje gezet.
HTTP 2xx (succes)
Deze codes betekenen dat Googlebot de inhoud kan crawlen en doorgeven aan de indexeringspijplijn.
Google maakt er een punt van om op te merken dat een HTTP 2xx statuscode geen indexering garandeert, het betekent alleen dat er geen fouten zijn aangetroffen.
De uitzondering is een 204-statuscode, die betekent dat de pagina met succes is geopend, maar dat er geen inhoud is gevonden.
Google kan in Search Console een zachte 404 weergeven voor pagina’s met een 204-code.
HTTP 3xx (doorverwijzingen)
Niet alle redirects zijn gelijk.
Een HTTP 301-statuscode geeft een sterker signaal af dan een 302-, 303- of 307-code als het gaat om welke URL als canoniek moet worden beschouwd.
Een 304-statuscode geeft aan Google aan dat de inhoud hetzelfde is als de laatste keer dat deze werd gecrawld. Het heeft geen effect op de indexering, maar kan ervoor zorgen dat de signalen voor de URL opnieuw worden berekend.
Wat gebeurt er als de redirect niet werkt?
Googlebot volgt tot 10 redirect hops voordat het stopt met proberen.
Als de inhoud niet binnen 10 hops wordt ontvangen, zal Search Console een redirect-fout weergeven in het Index Coverage-rapport van de site.
HTTP 4xx (clientfouten)
Pagina’s die een 4xx statuscode terugsturen, komen niet in aanmerking voor indexering in de zoekresultaten van Google.
Alle 4xx-fouten, behalve 429, worden op dezelfde manier behandeld. Ze geven aan Googlebot door dat de inhoud niet bestaat. Als de inhoud eerder wel bestond, wordt de URL verwijderd uit de zoekindex van Google.
Een 429-statuscode betekent dat Googlebot een URL niet kon openen omdat de server overbelast is. Deze URL’s zullen bewaard blijven in de index van Google.
HTTP 5xx (serverfouten)
5xx serverfouten zorgen ervoor dat Googlebot tijdelijk langzamer gaat crawlen.
Eerder geïndexeerde URL’s die nu een serverfout hebben, zullen uiteindelijk worden verwijderd als ze een 5xx-statuscode blijven weergeven.
Voor meer details over deze serverfouten, en informatie over DNS en serverfouten, zie het volledige Google helpdocument.