De vraag van vandaag komt uit Tahmine in Kashan. Tahmine vraagt:
Heeft het zoeken op incognito modus effect op de SEO ranking? We zoeken vanaf mijn werkplek met een gedeeld netwerk zou het ook effect hebben?
Grote vraag Tahmine, er is hier veel uit te pakken.
Voordat we dit kunnen beantwoorden moeten we kijken naar welke acties daadwerkelijk van invloed zijn op de SEO-ranglijst, maar ook wat de incognitomodus daadwerkelijk doet.
We weten dat Google honderden rangschikkingsfactoren heeft. Duizenden, als je al het spul telt dat SEO-professionals willekeurig op Twitter maken.
Onder hen zijn enkele basisinformatie die Google kan krijgen van uw browser.
Als je een zoekopdracht uitvoert, weten ze op welk land/taal je browser is ingesteld, kennen ze je locatie, en als je een Google-cookieset hebt, kennen ze je zoekgeschiedenis.
Al deze dingen worden gebruikt om te helpen meer relevante zoekresultaten te leveren, specifiek voor u – en uit te leggen waarom u misschien een ander resultaat ziet dan iemand anders.
Als u voortdurend naar iets zoekt en op hetzelfde resultaat blijft klikken, zal Google (en Bing) dit herkennen en u dat resultaat hoger in de zoekresultaten laten zien. Dit is nuttig omdat een heleboel mensen nog steeds gebruik maken van de navigatie van het zoeken (ze typen bijvoorbeeld Facebook in Bing in plaats van naar facebook.com te gaan in hun browser).
Als je op zoek bent naar iets dat een lokaal gevoel heeft, kunnen ze je locatie gebruiken om een kaartpakket te tonen.
Of dit kaartpakket verschijnt (en zelfs waar het voor u verschijnt) kan afhangen van hoe ver u van de bedrijven verwijderd bent.
Wat Incognito eigenlijk doet
Er is een geweldige inleiding van Google over hoe privé browsen hier werkt, maar maak je geen zorgen ik zal de belangrijkste punten hieronder voor je samenvatten.
Het doel van incognito is om je geschiedenis te verbergen voor andere mensen die hetzelfde apparaat als jij gebruiken.
Het is niet om je volledig te anonimiseren.
Daarvoor wil je een VPN en TOR, de onbeveiligde wifi van je buurman, en waarschijnlijk een kopie van Tails Linux die op een virtuele machine draait – dat valt allemaal buiten het bestek van dit artikel.
Wanneer u een zoekopdracht uitvoert met behulp van incognito, is er nog steeds een ton aan informatie die Google en Bing over u kunnen weten. Deze omvatten:
- Uw IP-adres.
- Uw locatie.
- Alles waar u tijdens die sessie op inlogt.
Dit betekent dat Google en Bing u nog steeds aangepaste resultaten kunnen tonen op basis van uw IP/Location/etc.
Dit is de reden waarom wanneer bekende SEO-professionals aan iedereen op een conferentie vragen om een zoekopdracht uit te voeren en op een resultaat te klikken, u dat resultaat hoger kunt zien verschijnen.
Dat komt omdat u allemaal op dezelfde locatie bent met hetzelfde IP-adres en de zoekmachine het resultaat aanpast aan uw honderden eerdere zoekopdrachten – en dat doet het op basis van ISP-informatie en locatie, niet op basis van uw cookies.
Hebben de zoekopdrachten invloed op de ranglijsten?
Google zegt dat de click-through rate geen factor is in het typische rangschikkingsalgoritme. Wat ze hiermee bedoelen is, dat wanneer je personalisatie en geschiedenis en al dat soort dingen wegneemt, ze geen CTR gebruiken in het algoritme.
Wat betekent dit?
Het betekent dat ze het kunnen gebruiken om uw zoekresultaten te personaliseren op basis van uw eerdere gedrag, maar geen van uw klikken zal die ranking positie voor iemand anders beïnvloeden.
Maar hoe zit het met patenten en andere verklaringen?
Dit is waar er veel SEO-verwarring is.
Hoewel ze CTR misschien niet gebruiken als een harde rangschikkingsfactor, is er genoeg legitiem gebruik voor.
Als ze bijvoorbeeld een A/B-test doen tussen varianten van het zoekalgoritme, maakt CTR een goede metriek om te kijken welke set van resultaten beter is.
Ook als ze merken dat het kaartpakket voor een bepaald type zoekopdracht geen kliks krijgt, kunnen ze besluiten om geen kaartpakket meer te tonen voor dat type zoekopdracht.
Ze kunnen ook CTR gebruiken om te bepalen welke positie ze het beste kunnen laten zien dat een persoon ook een ask box of een soortgelijke functie heeft.
Gebruikt Google CTR? Ja.
Gebruiken ze het zoals SEO’s denken dat ze doen?
Nee.
U kunt op uw resultaat klikken of andere mensen op uw resultaat laten klikken wat u wilt, het zal uw ranking niet verbeteren.
Terug naar de vraag: Knoeit incognito met een van de spullen die ik hierboven heb genoemd? Het antwoord is nee, niet echt – in ieder geval niet op een zinvolle manier.
Ik hoop dat dit heeft geholpen bij het verduidelijken van een aantal van de nuances over wat incognito daadwerkelijk doet en hoe CTR gebruikt mag worden en niet gebruikt mag worden.